İhya Yolu İle Emekli Nasıl Olunur?

İhya Yolu İle Emekli Nasıl Olunur?

T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kurum olarak açmış bulundukları Youtube kanalı üzerinden “Emeklilikte Merak Edilenler” adlı bir video serisine başladı. Seri içerisinde; vatandaşların nasıl emekli olabileceği, vatandaşın kanun içerisinde kendisine tanınmış emeklilik haklarını vatandaşlara anlatmayı ve bilgilendirmeyi amaçlayan video serisinin 6. Bölümünde İhya ile daha önce dondurulan hizmet sürelerinin canlandırılarak nasıl emekli olunabileceğine dair bilgiler

T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kurum olarak açmış bulundukları Youtube kanalı üzerinden “Emeklilikte Merak Edilenler” adlı bir video serisine başladı. Seri içerisinde; vatandaşların nasıl emekli olabileceği, vatandaşın kanun içerisinde kendisine tanınmış emeklilik haklarını vatandaşlara anlatmayı ve bilgilendirmeyi amaçlayan video serisinin 6. Bölümünde İhya ile daha önce dondurulan hizmet sürelerinin canlandırılarak nasıl emekli olunabileceğine dair bilgiler verildi.

 

İhya Yolu İle Nasıl Emekli Olunur?

İhya Yolu İle Nasıl Emekli Olunur?

İhya İşlemi Durdurulan Sigortalılık Süresinin Tekrardan Canlandırılmasıdır

Video içerisinde bilgilendirici konuşmaları yapan Sosyal Güvenlik Uzmanı Tuğçe Güzel, “İhya işlemi, temel olarak; esnaflar, gelir vergisi mükellefleri, şirket ortakları, tarımda kendine ve hesabına bağımsız çalışanlar gibi 5510 sayılı kanunun 4B kapsamındaki sigortalıların, durdurulan sigortalılık süresi varsa, bunları tekrardan canlandırabilmeleri için kendilerine tanınan bir olanak olarak tanımlayabiliriz.” dedi.

 

 

İhya Başvurusu Bağlı Ünitelere, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine yahut Sosyal Güvenlik Merkezlerine Yapılabilir

İhya Başvurusu Bağlı Ünitelere, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine yahut Sosyal Güvenlik Merkezlerine Yapılabilir

İhya Başvurusu Bağlı Ünitelere, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine yahut Sosyal Güvenlik Merkezlerine Yapılabilir

Durdurulan hizmet süresi bulunan sigortalıların, kendileri yahut hak sahiplerinin müracaatı halinde bu süreleri ihya edilip, canlandırılabileceğinin altını çizen Güzel, “Durdurulan sigortalılık süresi dediğimizde, genellikle 12 ve daha fazla primi ödenmemiş süresi olan sigortalıların, son primi ödenmiş olduğu ay itibari ile sigortalılıkları durdurulmaktadır. Hiç prim ödemesi yoksa ilk tescil tarihinden itibaren yine sigortalılıkları durdurulmaktadır. Durdurulan sigortalılık süresi bulunan kanunun 4B kapsamındaki, eski deyişle, Bağ-Kur kapsamındaki sigortalılar ya da bu kişilerin hak sahipleri İhya başvuru formu ile birlikte bağlı bulundukları ünitelere, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine ya da Sosyal Güvenlik Merkezlerine talepte bulunmaları halinde kendilerince İhya işlemi yapılması mümkün bulunmaktadır.” diye konuştu.

 

 

Hesaplanan İhya Tutarı 3 Ay İçerisinde Ödenmelidir

Hesaplanan İhya Tutarı 3 Ay İçerisinde Ödenmelidir

Emekli Olmak İçin Hesaplanan İhya Tutarı 3 Ay İçerisinde Ödenmelidir

İhyanın geçerli olabilmesi için kişiye tebliğ edilen tutarın 3 ay içerisinde ödenmesi gerektiğini dile getiren Tuğçe Güzel şunları söyledi, “Durdurulan gün sayısı ile kişiler tarafından beyan edilen günlük kazanç tutarının çarpımı ile bir prime esas kazanç tutarı elde edilir. Bu elde edilen prime esas kazanç tutarının %34,5’u ise İhya borç tutarı olarak hesaplanmaktadır. Hesaplanan ihya tutarının 3 ay içinde ödenmemesi ya da eksik ödenmesi halinde İhya işlemi geçersiz sayılır. Bu şekilde yapılan eksik ödemeler faizsiz bir şekilde, eğer kişinin prim ve prime ilişkin borcu yoksa tarafına iade edilmektedir. Ancak bu şekilde geçersiz ihya işlemi yapmış olan kişiler ve hak sahipleri daha sonradan tekrardan İhya başvurusunda bulunabilmektedirler.”

 

İhya İşleminde Ödeme Yapılmışsa Talepten Vazgeçilemez

İhya İşleminde Ödeme Yapılmışsa Talepten Vazgeçilemez

İhya İşleminde Ödeme Yapılmışsa Talepten Vazgeçilemez

İhya işlemi gerçekleşmiş ve ödeme de yapılmışsa, daha sonra bu talepten vazgeçilemeyeceğini söyleyen Sosyal Güvenlik Uzmanı Güzel, “İhya başvurusunda bulunan sigortalı ve hak sahipleri 3 ay içerisinde ihya borç tutarını tam bir şekilde ödedikleri ve ihya işlemi geçerli olduğu takdirde, sonrasında ihya talebinden vazgeçememekte ve ödemiş oldukları prim tutarını iade alamamaktadırlar. Borç tutarını ödemiş oldukları tarihten itibaren de durdurulan süreleri, kişinin hizmet süresi olarak kabul edilmektedir. Bir diğer önemli nokta da şudur ki, durdurulan sürelerin ancak tamamı İhya edilebilmektedir. Kısmi ihya söz konusu olmamaktadır.” dedi.

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos