Emekli Olmak İçin Prim Gün Sayısı Nasıl Dışarıdan Ödenir?

Emekli Olmak İçin Prim Gün Sayısı Nasıl Dışarıdan Ödenir?

T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kurum olarak açmış bulundukları Youtube kanalı üzerinden “Emeklilikte Merak Edilenler” adlı bir video serisine başladı. Seri içerisinde; vatandaşların nasıl emekli olabileceği, vatandaşın kanun içerisinde kendisine tanınmış emeklilik haklarını vatandaşlara anlatmayı ve bilgilendirmeyi amaçlayan video serisinin 1. Bölümünde emeklilik için gerekli şartların tamamlanmış olmasına rağmen prim günü sayısı eksik olduğunda nasıl

T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kurum olarak açmış bulundukları Youtube kanalı üzerinden “Emeklilikte Merak Edilenler” adlı bir video serisine başladı. Seri içerisinde; vatandaşların nasıl emekli olabileceği, vatandaşın kanun içerisinde kendisine tanınmış emeklilik haklarını vatandaşlara anlatmayı ve bilgilendirmeyi amaçlayan video serisinin 1. Bölümünde emeklilik için gerekli şartların tamamlanmış olmasına rağmen prim günü sayısı eksik olduğunda nasıl emekli olunabileceğine dair bilgiler verildi.

 

Prim Gün Sayısı Nasıl Dışarıdan Ödenir?

Prim Gün Sayısı Nasıl Dışarıdan Ödenir?

Borçlanma Yöntemi İle Prim Gün Sayısını Tamamlayabilirsiniz

Video içerisinde bilgilendirici konuşmaları yapan Sosyal Güvenlik Uzmanı Sefa Tatlısu, “Emeklilik için gerekli şartları taşıyorsunuz fakat prim gün sayınız mı eksik? Borçlanma yoluyla eksik günlerinizi tamamlayıp olabilirsiniz. Peki nedir bu borçlanma? 5510 sayılı kanun, dördüncü maddesi kapsamında sigortalı olan çalışanlarımızın, zorunlu çalışmaları dışında kalan bazı çalışmaların kanununa verilmiş haklar yoluyla hizmet olarak kazandırılması işlemine borçlanma diyoruz.” dedi.

 

Prim Gün Sayısı Nasıl Dışarıdan Ödenir?

Prim Gün Sayısı Nasıl Dışarıdan Ödenir?

4A Kapsamlı Çalışanlar Prim Gün Sayısını Nasıl Tamamlar?

Belirli durumlarda geçen sürelerin borçlanılarak emeklilik için prim gün sayısının tamamlatılabileceğini dile getiren Tatlısu, “Devletin yurt dışına doktora için gönderdiği öğrencilerimizin yurt dışında doktorada geçen sürelerin borçlanılması. 4A kapsamlı sigortalı çalışanlarımızın çalıştıkları dönemde herhangi bir nedenle gözaltına alınmaları ya da tutuklanmaları halinde aynı suçtan dolayı beraat etmeleri kaydıyla tutuklulukta veya gözaltında geçen sürelerin borçlanılması. 4A kapsamında çalışanlarımızın grev ve lokavtta geçen sürelerin borçlanılması. 4A kapsamlı kısmi süreli çalışılan dönemlerde ay içerisinde otuz günden az olan sürelerin borçlanılması imkânı bulunmaktadır.” diye konuştu.

 

Prim Gün Sayısı Nasıl Dışarıdan Ödenir?

Prim Gün Sayısı Nasıl Dışarıdan Ödenir?

Borçlanma Talepleri Hem İnternetten, Hem de Yazılı Olarak Yapılabilir

Borçlanma tutarını ödeyenlerin borçlandıkları sürelerin fiili çalışma süresi gibi sigortalılık süresi olarak değerlendirileceğinin altını çizen Sefa Tatlısu şunları söyledi, “Sigortalılarımızın en son hangi saatte çalışmaları var ise o statüdeki çalışmalarının dosyası nerede bulunuyorsa o Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğümüze. Dosyası bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerimize yazılı olarak bizzat başvurmaları gerekmektedir. Ayrıca sigortalı ya da hak sahiplerinin bu borçlanmalarını E-Devlet yoluyla da yapmaları mümkündür”

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos