Anevrizma Nedir ve Hangi Belirtilerle Kendini Gösterir?

Anevrizma Nedir ve Hangi Belirtilerle Kendini Gösterir?

Beyin kanaması belirtileri nelerdir? Anevrizma nedir ve nasıl oluşur? Yüksek tansiyon ve diğer risk faktörleri beyin kanamasına ne gibi etkiler yapar? Dr. Bıkmaz konu hakkında detaylı bilgi verdi. 

Beyin kanaması belirtileri nelerdir? Anevrizma nedir ve nasıl oluşur? Yüksek tansiyon ve diğer risk faktörleri beyin kanamasına ne gibi etkiler yapar? Dr. Bıkmaz konu hakkında detaylı bilgi verdi.

Anevrizma olarak bilinen beyin kanaması, ani ve şiddetli baş ağrısı, bulantı, şiddetli kusma, konuşmada güçlük, ve baş dönmesi gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Bu durum, yaşamı tehdit edebilecek veya geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilen ciddi bir sağlık sorunudur. Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr.Kerem Bıkmaz, bu konuda önemli bilgiler verdi.

Anevrizma Nasıl Oluşur ve Hangi Faktörler Riski Artırır?

Genellikle damarların çatallandığı bölgelerde görülen anevrizma, beyindeki atardamar duvarının zayıflaması sonucu meydana gelir. Bu zayıf nokta, normal bir damara kıyasla daha savunmasızdır ve bazı durumlarda patlayarak beyin içinde kanamaya yol açabilir. Bu durum, hastanın hayatını tehlikeye sokabilir.

Anevrizma, doğumsal veya sonradan edinilmiş bazı damar hastalıkları, kan pıhtılaşmasını önleyen hastalıklar, pıhtılaşmayı engelleyici ilaçların kullanımı, beyin tümörleri, vaskülit gibi hastalıklar, yüksek tansiyon, diyabet, yaş, yüksek kolesterol, hiperlipidemi, obezite, sigara kullanımı gibi ateroskleroz risk faktörleri ile ilişkilendirilebilir. Ayrıca, gebelik sırasında gelişen eklampsi de beyin kanamasına neden olabilir.

Hangi Durumlar Beyin Kanamasına Yol Açabilir?

Sıcak hava koşullarından etkilenen yüksek tansiyon hastalarında, ani ve kontrolsüz tansiyon yükselmeleri beyin kanamasına neden olabilir. Özellikle 50 yaş ve üzerindeki kişilerde, yüksek tansiyon, diyabet ve damar sertliğine bağlı beyin kanaması riski daha yüksektir. 40 yaşın altındaki kişilerde meydana gelen beyin kanaması durumlarında ise durumun nedenleri araştırılmalıdır. Ayrıca, hamilelik sırasında ortaya çıkan ve takip edilmeyen yüksek tansiyon ve sigara kullanımı da kanama riskini artırabilir.

Tedavi ve Önleme Yöntemleri Nelerdir?

Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr.Kerem Bıkmaz, anevrizma ve damarsal problemlerin cerrahi yöntemlerle tedavi edilebileceğini belirtiyor. Ancak, beyin kanaması dışındaki durumların tedavisi, hastanın muayene bulguları, kanamanın yeri, miktarı ve beyin içinde oluşturduğu basınç artışı gibi faktörler göz önünde bulundurularak belirlenir. Uygun tedavi seçenekleriyle hastaya yardımcı olunur.

(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak: sağlık haberi

Para Fonu
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos