6 Dakikada Metabolizmanızı Hızlandırın!

6 Dakikada Metabolizmanızı Hızlandırın!

Metabolizmanızı hızlandırmak ve hareket düzeyinizi arttırmanın en basit yöntemlerini Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu sizlerle paylaştı.

Metabolizmanızı hızlandırmak ve hareket düzeyinizi arttırmanın en basit yöntemlerini Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu sizlerle paylaştı.

Hiçbir zayıflama diyetinin veya tedavi programının düzenli hareket yapılmadan başarılı olamayacağını ifade eden Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, insülin direncini kırmak ve şeker hastalığını da geriletmenin yolunun düzenli hareket etmekten geçtiğini belirtti.

Hareketsiz bir yaşam ve günde dört saatten fazla televizyon izlemek veya bilgisayar başında olmanın kalp damar hastalıkları risk bakteri olarak günde bir paket sigarayla eşdeğer olduğu kabul ediliyor. Sağlıklı bir yaşamın en önemli unsuru olan düzenli hareket etmenin birçok faydası mevcut.

  • Hareket, kan dolaşımını arttırır.
  • Damarlardan nitrik oksit hormonu salgılanmasına neden olur.
  • Solunumu hızlandırır, hücreler ve dokuların oksijenlenmesini arttırır.
  • Cilde sağlıklı, canlı bir güzellik verir.
  • Kalori yaktırır.
  • Metabolizmayı hızlandırır.
  • Sağlıklı bir beslenmeyle birlikte zayıflamaya yardımcı olur.
  • Otuz yaşından sonra azalmaya başlayan kas kitlesini korur.
  • Esneklik sağlar, hareket kabiliyetini, denge ve koordinasyonu arttırır.
6 Dakikada Metabolizmanızı Hızlandırabilirsiniz!
  • Kemikleri güçlendirir.
  • Osteoporoza karşı korur.
  • Kasların insülin hormonuna duyarlılığını artırır ve insülin direncini kırar.
  • Kan şeker ve insülin düzeylerini dengeler.
  • Kötü kolesterol (LDL) ve trigliserit düzeylerini düşürür. İyi kolesterol (HDL) düzeyini arttırır.
  • Beyinden mutluluk hormonları salgılanmasına neden olur, stres düzeyini düşürür.
  • Depresyona karşı korur.
  • Cinsel performansı arttırır.
  • Zihinsel faaliyetleri canlı tutar.
  • Tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.
  • Kalp damar hastalıklarına karşı korur.
  • Kanserlere karşı koruma sağlar.
  • Hücrelerde otofaji gelişmesine yardımcı olur.
  • Yaşlanmayı yavaşlatır. Sağlıklı ömür beklentisini arttırır.

Metabolizmanızı Hızlandıracak Basit Hareketler!

Günde kırk beş dakika orta tempoda yürüyüş yapmak veya günde 9-10 bin adım atmak sağlık açısından oldukça ideal. İşte yürüyüş yapamazsanız ev konforunda hatta pijamalarınızla sabah yapabileceğiniz kolay hareketler:

İlk yapmanız gereken gerilmek. 20 saniye boyunca kollarınızı, bacaklarınızı, sırtınızı, belinizi hareket ettirecek şekilde gerinin. 20 saniye de yatakta bağdaş pozisyonunda öne eğilerek sırtınızı biraz gerin ve aynı zamanda ellerinizi dizlerinize koyup kalça eklemlerinizi gerdirin. Ardından yine 20 saniye sırtüstü yatar vaziyette bisiklet sürüyormuşçasına pedal çevirin.

Yine yatakta 30 saniye boyunca sırt üstü yatar vaziyetten oturur vaziyete geçerek basit bir mekik çekin.

Ayakta gerilme hareketlerinde sıra. 20 saniye boyunca kollarınızı iki yana açarak gerdirin. Belinizi kavis yapacak şekilde gerdirin. Bir elinizle duvara dayanarak diğer elinizle ayağınızı tutun, bacakları gerdirin.

Sıra kolları çalıştırmakta. 60 saniye sürecek şekilde kollarınızı farklı şekillerde yukarı aşağı yanlara açın ki omuz eklemleriniz hareket etsin. 60 saniye de kollarınızda lokomotif hareketi yapmayı da ihmal etmeyin.

6 Dakikada Metabolizmanızı Hızlandırabilirsiniz!

Çok basit bir başka hareket ise duvara karşı şınav çekmek. 20 saniye ellerinizi duvara yaslayın ve şınav çeker gibi gövdenizi duvara yaklaştırıp uzaklaştırın.

20 saniye ayakta durur vaziyette öne doğru eğilerek ayaklarınıza 10 defa dokunmaya çalışın. İlk zamanlar dokunamazsanız önemli değil. Hareketi yapmaya çabalamanız yeterli.

30 saniye boyunca ayak parmaklarınızın üzerinde 20 kez yükselin. Bu baldır ve ayak kaslarını harekete geçirecektir.

10 saniye tek ayak üzerinde dengede durmaya çalışın. Bu hareket bacak kaslarını çalıştırıp geliştirdiği gibi dengenizi korumakta çok önemli.

Sırada ‘squat’ olarak adlandırılan çökme hareketi var. 20 saniye boyunca 10 kez yapmanız yeterli olacaktır. Bu hareketi bir sandalyeden destek alarak da yapabilirsiniz. Sandalyede otururken de yapabilirsiniz.

6 Dakikada Metabolizmanızı Hızlandırabilirsiniz!

Son olarak 30-40 saniye boyunca 10 tekrar olacak şekilde 500 gram veya 1 kilogramlık dumbelları veya su şişelerini kaldırarak kol güçlendirme egzersizleri yapmanız sizin faydanıza olacaktır.

6 Dakikada Metabolizmanızı Hızlandırabilirsiniz!

Tüm hareketlerin toplamı yaklaşık 6 dakika sürmekte. Arada dinlenmelerle birlikte 7-8 dakika sürebilir. Bu hareketler sayesinde eklemlerinizi açabilir, kaslarınızı canlandırabilir ve metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. 100-150 kalori yakmış olsanız da metabolizmanızı canlandırmanız çok daha önemli.

Hareketsiz Kaldığınız 1 Saatte Kaslarınızın Elektriksel Aktivitesi Azalıyor

Gün içinde hareketli olmak çok çok önemli. Uzun süre televizyon karşısında oturduğunuz veya masa başında çalıştığınız zaman bir saat içinde . Hücrelerde insülin direnci gelişiyor. Kas metabolizmasında yavaşlama meydana geliyor. Saat başı ayağa kalkmak, ev içinde 1-2 dakika yürümek son derece önemli.

Gün içinde yapabileceğiniz çok basit bir başka hareket ise koltukta ya da sandalyede otururken ayaklarınızı diz seviyesine yükseltip indirmek. Her bacakta bunu 15-20 defa uygulayabilirsiniz.

6 Dakikada Metabolizmanızı Hızlandırabilirsiniz!

Gün içinde oturduğunuz yerde topuklarınızı kaldırıp indirerek yapacağınız soleus push up hareketi sayesinde kan şeker ve düzeylerini düşürebilir, metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Otururken, masa başında çalışırken, televizyon izlerken aklınıza geldikçe 15-20 tane soleus push up yapmayı ihmal etmeyin. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak: Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu- 6 DAKİKADA METABOLİZMA HIZLANDIRIN – Evde Basit ve Kolay Egzersizler | 5 Dakikada Sağlık

Kaynak: sağlık haberi

Para Fonu
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos