THD Deprem 2. Ay Değerlendirmesi: Barınma Sorununda Başa Sarıyoruz!

THD Deprem 2. Ay Değerlendirmesi: Barınma Sorununda Başa Sarıyoruz!

THD Genel Başkanı Azize Atlı Özbaş, BSHA’ya yaptığı depremin ikinci ayı değerlendirmesinde barınma sorunun hala tam olarak çözülemediğini söyledi.

Türk Hemşireler Derneği (THD) Deprem 2. Ay Değerlendirmesi’nde ilk sırada ‘barınma sorunu’ yer aldı.

THD Genel Başkanı Azize Atlı Özbaş, BSHA’ya yaptığı değerlendirmede; deprem nedeniyle uzaktan eğitime geçilmesiyle boşaltılan yurtların, yüz yüze eğitim kararı ile tekrar öğrencilere verilmesinden ötürü, bu kez de görevlendirme ile bölgelere gelen sağlık çalışanlarının mağdur olduğunu söyledi. Görevlendirmelerin azaltılacağı sinyallerini aldıklarını söyleyen Özbaş, “bu gelişmeyle barınma konusunda yeniden başladığımız noktaya döneceğiz” dedi.

Deprem Bölgelerindeki Görevlendirmeler Azaltılacak Sinyali 

Kahramanmaraş Depremleri’nin ikinci ayında öne çıkan başlıklar arasında barınma ve hijyen problemleri öne çıkıyor. Depremlerin 60’ıncı gününde bölgede görevli dernekler ve odalardan değerlendirme raporları yayımlanıyor. THD, Adıyaman başta olmak üzere diğer deprem bölgelerinde de gönüllü hemşilerle depremzedelerin yanında bulunarak hemşirelik hizmetlerine devam ediyor. THD Genel Başkanı Azize Atlı Özbaş, Bilim Sağlık Haber Ajansı’na (BSHA) deprem illerinde ve Ankara’da depremzedelere yönelik gerçekleştirilen hemşirelik hizmetlerine yönelik açıklama yaptı. Özbaş, deprem bölgelerinde KYK ve özel öğrenci yurtlarında kalan görevlendirme ile gelen sağlık çalışanlarına, uzaktan eğitim kararının alınması nedeniyle yurtlardan çıkmaları yönünde talimat verildiğini, bölgede barınma sorunun hala devam ettiğini, Sağlık Bakanlığı’nın görevlendirmeleri azaltıp bölgedeki kadrolu sağlık çalışanları ile hizmete devam etme eğiliminde olduğunu gözlemlediklerini söyledi. 

‘Yurtlardan Çıkın’ Dendi, Barınma Sorununda Başa Sarıyoruz!

THD Başkanı Azize Atlı Özbaş, depremlerin üzerinden iki ay geçmesine rağmen deprem bölgelerinde bulunan hemşirelerin, sağlık çalışanlarının barınma sorunun çözülemediğine, sağlıkçıların çocuklarıyla birlikte hastanelerde kaldıklarına, şehirler arasında gidip gelmek zorunda kalarak zor şartlar altında çalıştıklarına dikkat çekti. Özbaş, “Sağlık çalışanlarının görev alanlarında, barınma koşullarında hala istenilen düzeyde bir iyileştirme ne yazık ki yok. Çocuklarıyla birlikte hastanede kalan hemşirelerimiz var. Sağlık Bakanlığı’na THD olarak barınma sorunun çözümüne yönelik talepte bulunmamıza rağmen herhangi bir geri dönüş alamadık. Görevlendirme ile gelen hemşireler ve sağlık çalışanları hem KHK yurtlarında hem de özel öğrenci yurtlarında kalıyorlardı. Ancak YÖK’ün uzaktan eğitim kararını esneterek yüz yüze eğitime dönülmesi yönündeki açıklamasının ardından, yurtlarda kalan hemşireler de açıkta kalacaklar. Yüz yüze eğitime geçileceği için yurtları boşaltın bilgisinin gönderildiği duyumunu aldık. Barınma sorunu yeniden tetiklenecek ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı çalışanlar için de herhangi bir somut adım atılmadı” dedi.

Adıyaman ve Hatay’da sağlık çalışanlarının durumlarına yönelik değerlendirmelerde bulunan Özbaş, görevlendirmelerin azaltılıp illerdeki kalıcı kadrolarla devam edilmesi yönünde bir eğilimin söz konusu olduğunun sinyallerinin verildiğini söyleyerek, “Hala bıraktığımız yerdeyiz” diye konuştu. 

 Uzman Hemşireler Adıyaman’da!

Adıyaman’da hemşirelik hizmetleri kapsamında, kronik rahatsızlıkları olan, gebe, şeker hastası olan kişilerin  yanlarında olunduğunun altını çizen THD Başkanı Özbaş, “Adıyaman’da THD tarafından oluşturduğumuz birimin çatısı altında uzan hemşirelerimiz şeker hastalarına, gebelere, annelere, kronik hastalara yönelik eğitimlere devam ediyor. Bu hizmetlerin gerçekleştirildiği, çadır kentte tüm veriler toplandı. Kronik hastalıklar, temel sağlık eğitim ihtiyacı, danışmanlık ihtiyacı olan kişiler belirlendi ve halk eğitimlerine başlandı. Hala da devam ediyor” bilgilerini verdi. 

Nisan Ortasında Gaziantep Nurdağı’nda Olacağız

THD, Ramazan Bayramı’nda da gönüllü gruplar ile  eğitimlere devam edecek. Bunun yanında Gaziantep Nurdağı’nda da koruyucu hizmetler başlayacak. “Nisan ayının ortasından sonra THD Gaziantep Şubemiz tarafından halk eğitimleri başlayacak” diyen Özbaş, “Şu anda THD olarak, depremde riskli grupların belirlenmesi ve riski azaltacak önlemlerin alınması yönündeki hizmetlere yoğunlaştık” şeklinde konuştu.  

Uzman Hemşireler Ankara’da Depremzedelerin Yanında!

THD ekipleri deprem bölgeleri dışında başka illere göçen depremzedelere yönelik de çalışmalar gerçekleştiriyor. THD Başkanı Özbaş, Ankara Yenimahalle Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirdikleri çalışmalardan bahsetti: “Ankara Yenimahalle Belediyesi ile işbirliği içerisinde depremzede vatandaşlara koruyucu sağlık hizmeti sunuyoruz. Yenimahalle Belediyesi’nden ayrılan bir olan oda sayısını ikiye çıkarttık. Uzman hemşireler alana özgü danışmanlık hizmeti veriyorlar. Pazartesi günleri kadın doğum branşı hemşireleri olmak üzere Salı günleri geriatri (ileri yaş sağlığı) ve diyabet hemşireleri bulunuyor. Çarşamba günleri çocuk sağlığı, Perşembe ve Cuma günleri de psikiyatri hemşireleri görev alıyor. Hemşirelikte özel dal derneklerinin organize ettiği bu hizmet, koruyucu hemşireler gerçekleştiriliyor.”

Psikolojik Destek İhtiyacı Ön Sırada!

Ankara’da gerçekleştirilen çalışmalarda, depremzedelerin psikolojik destek ihtiyaçlarının daha çok ön plana çıkmasından kaynaklı olarak, bir olan oda sayısını, ikiye çıkardıklarını söyleyen Özbaş, “Psikolojik destek ihtiyaçlarına daha fazla ihtiyaç olması üzerine bir talep oldu. Psikiyatri hemşireliğinde uzman, yüksek lisans ve doktora yapmış meslektaşlarımız vatandaşlara psikolojik destek veriyorlar. Bu destek uzun vadeli bir süreçtir. Bu anlamda hem yüz yüze hem de online görüşmeler yapıyorlar” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

Kaynak: sağlık haberi

Para Fonu
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos