“Her Yıl 1.8 Milyon İnsan Akciğer Kanserinden Ölüyor”

“Her Yıl 1.8 Milyon İnsan Akciğer Kanserinden Ölüyor”

Türk Toraks Derneği, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada erken evrede saptanan akciğer kanserinin uygun tedavi ile tamamen

Türk Toraks Derneği, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada erken evrede saptanan akciğer kanserinin uygun tedavi ile tamamen iyileştirilebileğini, dünya genelinde ve Türkiye’de akciğer kanserinin, kanserler içindeki en öldürücü kanser olduğunu vurguladı. 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) akciğer kanserinde yılda yaklaşık 2.1 milyon yeni vaka ve 1.8 milyon ölüme neden olmakta olduğunu, bu nedenle de en yaygın görülen kanserlerden biri olduğuna işaret ediyor. 1956 yılından beri, 1-7 Nisan tarihlerinde Kanser Haftası ilan edilmesi nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Türk TORAKS Derneği Torasik Onkoloji Çalışma Grubu başkanı Prof. Dr. Sevin Başer Öncel, “Erken evrede saptanan akciğer kanseri uygun tedavi ile tamamen iyileştirilebilir, hastanın hayatta kalma şansını artırabilir. Dünya genelinde ve ülkemizde akciğer kanseri, kanserler içindeki en öldürücü kanserdir” diyerek akciğer kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekti. 

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Prof. Dr. Öncel sözlerine şöyle devam etti: “Kanser, günümüzde dünya genelinde en yaygın ölüm nedenlerinden biridir. Ülkemizde kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada kansere bağlı ölümler gelmektedir. Özellikle akciğer kanseri, önemli bir sağlık sorunu olmaya ve dünya çapında kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri olmaya devam etmektedir. Kanserin her türünün erken teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi, hastalığın kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Akciğer kanserinin erken evrede saptanması da çok önemlidir. Erken evrede saptanan akciğer kanseri uygun tedavi ile tamamen iyileştirilebilir, hastanın hayatta kalma şansını artırabilir. Dünya genelinde ve ülkemizde akciğer kanseri, kanserler içindeki en öldürücü kanserdir.”

Sigara Dumanı, Hava Kirliliği, Radon Uyarısı!

Akciğer kanserinde sigara başta olmak üzere pek çok etken olduğuna dikkat çeken Türk Toraks Derneği Bilimsel Komite Başkanı Prof. Dr. Pınar Çelik ise şunları söyledi: “Akciğer kanserinde en yaygın yakınmalar öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı, ses kısıklığı, yorgunluk ve kilo kaybıdır. Sigara kullanıyor ve bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız hekiminizle konuşmanız önemlidir. Çoğu durumda, akciğer kanserine sigara içmek veya sigara dumanına maruz kalmak neden olur ancak hava kirliliği, radona maruz kalma ve genetik yatkınlık gibi diğer faktörler de akciğer kanserinin gelişiminde rol oynayabilir. Akciğer kanserine yakalanma riskinizi azaltmak için, şu anda sigara içiyorsanız sigarayı bırakmanız ve sigara dumanına, hava kirliliğine, işyeri kimyasalları gibi diğer akciğeri tahriş edici maddelere maruz kalmaktan kaçınmanız önemlidir. Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve sağlıklı kiloyu koruma da akciğer kanseri ve diğer kanser türlerine yakalanma riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.”

Akciğer Kanserinden Korunmanın En Etkili Yolu Sigarayı Bırakmak

Prof. Dr. Çelik, akciğer kanserinden korunmada en önemlisinin sigarayı bırakmak ve sigara dumanından kurtulmak olduğunu belirterek sözlerini şöyle noktaladı: “Kanser Haftası, insanların kanserle ilgili bilgi edinmelerine, kendilerini ve sevdiklerini korumak için sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmalarına teşvik etmektedir.  Bu yıl 1-7 Nisan Kanser Haftası’nda sizlerle paylaştığımız bu yazı ile akciğer kanserini, erken teşhisin hayat kurtaran önemini, akciğer kanserinden korunmak için yapabileceğimiz ilk ve en önemli şeyin sigaradan ve sigara dumanından kurtulmak olduğunu vurgulamak isteriz. 1-7 Nisan Kanser Haftasında, sağlıklı yaşamın ve kanserle mücadelenin önemini bir kez daha hatırlayalım!” (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak: sağlık haberi

Para Fonu
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos