Diyet Uzmanından Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Tüyoları

Diyet Uzmanından Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Tüyoları

Ramazan ayına günler kala diyetisyenlerden de beslenme konusunda bilgilendirme uyarılar geliyor.

Ramazan ayına günler kala diyetisyenlerden de beslenme konusunda bilgilendirme uyarılar geliyor. Ramazan ayında beslenme düzeninin değişmesi, açlık süresinin uzadığına dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, Ramazan ayı boyunca yeterli ve dengeli beslenerek kilo yönetiminin kontrol edilebileceğinin altını çizdi.

Ramazan ayına yaklaşılan günlerde beslenme konusunda açıklamalarda bulunan diyetisyenler, iftar ve sahur vakitlerinde düzenli ve dengeli beslenme tüyoları veriyor. Ramazan menülerinin her zaman daha hafif, besleyici ve protein içerikli olması gerektiğini vurgulayan Diyet Uzmanı Derya Eren, iftarda ve sahurda tüketilebilecek besinler, Ramazan’da kilo kontrolü, düzenli beslenme konularında açıklamalarda bulundu. 

Ramazanda İftar ve Sahur İçin Beslenme Önerileri

Diyet Uzmanı Derya Eren, “Yumurta, peynir, tuzsuz zeytin, tam buğday ekmeği ve meyve sahurda tüketilebilir.  Alternatif olarak yulaf, yoğurt, süt ve ceviz karışımı da yapılabilir. İftarda ise hafif bir başlangıç yapılmalı ve sindirim problemi yaşamamak için yemekler yavaş tüketilmeli. Hafif bir başlangıç için çorba veya 1 dilim tam buğday ekmeği ile peynir, zeytin tüketilebilir. 15-20 dakika sonra ise ana yemek tüketilebilir. Ana yemeklere geldiğimizde ise protein içeren et, tavuk, balık, baklagil ya da etli sebze yemeği gibi seçenekler kullanılabilir. Bu seçenekleri kullanırken en önemli nokta ana yemeklerin yağ içeriği olacaktır. Yağ miktarı fazla kullanılan yemeklerde daha zor sindirim gerçekleşebilir ve bunlar kilo artışına sebep olabilir. Baklagiller, sebze, çorba gibi tencere yemeklerinde kullanılacak yağ miktarı 2-3 yemek kaşığını geçmemelidir. Yağ olarak zeytinyağı kullanımı tercih edilmelidir. Et, tavuk, balık gibi içeriğinde yağ bulunan besinler ise pişirilirken yağ eklenmemeli kendi yağında pişirilmelidir” dedi.

 Ramazan Sofralarında Mevsim Salataları Tüketilmeli!

İftar sofralarında olmazsa olmazın mevsim salatası olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Mevsim salata vücudumuzun lif ihtiyacının büyük bir kısmını sağlar. Böylelikle kabızlık oluşumunu engeller ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Antioksidan oranı oldukça yüksek olan mevsim salata bağışıklık sistemimize katkı sağlarken, kalorisi düşük olduğu için kilo artışına engel olur. Posa içeriği sayesinde öğünleri fazla tüketmenizi de engelleyerek tokluk hissinin oluşumuna yardımcı olur. Aynı zamanda iftardan bir saat sonra 30-60 dakika arası yapılan orta aktiviteli yürüyüş, sindiriminizi kolaylaştırırken kilo artışını engeller ve kilonuzu korumanıza da yardımcı olur” şeklinde konuştu.

 Ramazan Süresince Tatlı Tüketimi Uyarısı!

Dengeli ve yeterli beslenme ve uzun süren açlık sonrasında mideye çok yüklenilmemesi gerektiğinin altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Tatlı isteklerimizi azaltmak için iftardan 1,5- 2 saat sonra 1-2 porsiyon meyve ve tok tutan süt grubu ile bir ara öğün yapılmalıdır. Tatlı tüketim sıklığını haftada 1-2 gün ve 1 porsiyon güllaç gibi sütlü tatlı tüketerek dengelemeli. Bu sayede Ramazan ayında kilo artışını da engellemiş oluruz” dedi.

 İftarda ve Sahurda Su Tüketimi En Az 1- 1.5 Litre Olmalı

Su tüketiminin sahur ve iftarda en az 1-1,5 litre olması gerektiğini ifade eden Derya Eren, “Toplamda 2-3 litre arası su tüketilmeli. Bir besin kaynağı olan su, vücudumuz için önemli bir fizyolojik etkiye sahiptir. Susama hissinin çok artmasıyla ciddi halsizlik, yorgunluk oluşmaktadır. Özellikle yaz aylarında terle atılan suyu yerine koymak vücudun sıvı ve elektrolit dengesi için oldukça önemli. Çok terleyen biriyseniz vücudunuzun sıvı elektrolit dengesini sağlamak ve sindirimi de kolaylaştırmak için iftardan sonra sodyumu düşük 1 şişe sade maden suyu tüketebilirsiniz” şeklinde konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

Kaynak: sağlık haberi

Para Fonu
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos