TTB: 14 Mart’ta Yastayız, Hem Mendillerimiz Hem De Yüreklerimiz Kanıyor!

TTB: 14 Mart’ta Yastayız, Hem Mendillerimiz Hem De Yüreklerimiz Kanıyor!

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 14 Mart Tıp Bayramı’nda Kahramanmaraş merkezli depremlerde yitirilen hekim, sağlık çalışanı ve 50 bine yakın vatandaşı anarak

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 14 Mart Tıp Bayramı’nda Kahramanmaraş merkezli depremlerde yitirilen hekim, sağlık çalışanı ve 50 bine yakın vatandaşı anarak karanfilli anma gerçekleştirdi. TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, hekimlere 14 Mart Mektubu göndererek, Edip Cansever’in dizeleriyle seslendi. Fincancı, “Sizlere bu 14 Mart mektubunu büyük bir acıyla sarsıldığımız 6 Şubat sabahının yasını yüreğimde taşıyarak, mendilimde kan sesleri ile dolaştığımız deprem bölgesinden yazıyorum. “Bir mendil niye kanar/Diş değil, tırnak değil, bir mendil niye kanar…” dedi.  

Türkiye 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde resmi verilere göre 102 hekim ve 500’e yakın sağlık çalışanını kaybetti. Depremlerde 10 ilde 50 bine yakın yurttaşın yaşamını yitirdiği açıklandı. TTB, 14 Mart anmasında ‘karanfiller elden ele’ sloganıyla il genelinde depremlerde yitiriken hekimleri ve sağlık çalışanlarını andı. TTB deprem bölgesindeki hekimlerin yoğun bir şekilde çalışmaya devam etmesi nedeniyle, bu yıl 14 Mart Tıp Bayramı Haftası programını deprem bölgesindeki sağlık emekçilerini ziyaret ve anma etkinliklerine ayırdı. 14 Mart Tıp Bayramı’nda tüm Türkiye’de kent meydanlarında ve sağlık kurumlarında saygı duruşları yapılırken; TTB Merkez Konseyi üyeleri ise Adıyaman Saat Kulesi önünde bir anma etkinliği düzenledi. Depremlerde yaşamını yitiren hekimler ve tüm canlar için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anma etkinliğinde TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı tarafından basın açıklaması okundu. Açıklama sonrası ise saat kulesi önüne karanfiller bırakıldı.

İşte TTB’nin 14 Mart Tıp Bayramı Basın Açıklaması:

Mendilimizde kan sesleri ile yaşamaya zorlanıyoruz nicedir. Ne pandemide yitirdiğimiz yüzbinlerce insanımız, yüzlerce meslektaşımız, ne de depremde yitirdiğimiz canlar kaçınılmazdı. Bir 14 Mart daha bizler için mücadelenin tarihine yeni anlatılar katma anlamına geliyor. Depremin ilk gününden itibaren sahada olan meslektaşlarımızla mendiller kanamasın diye çaba sarf eden meslek örgütümüz, Türk Tabipleri Birliği memleketin dört bir yanından tabip odalarından meslektaşlarımızla 2023 yılının 14 Mart günü saat kulesinin saati 04.17’de durmuş olan Adıyaman’da, Türkiye’nin her yerinden yankılanan çok ses, tek yürekle yitirdiklerimizi anıyor, yüreklerimizde taşıdığımız anılarıyla yitirdiklerimize bir söz veriyoruz. Söylemiştik tekrar söylüyoruz: Olağandışı durumlara hazırlıklı olmak olanaklıdır. Depremin kaçınılmaz, kayıpların önlenebilir olduğunu biliyoruz. Evlerin, hastanelerin üzerimize yıkılmayacağı insanlarımızı ve hiçbir canlıyı enkaz altında yitirmeyeceğimiz bir Türkiye mümkündür.

Bu 14 Mart haftasında yıkıcı etkileri çok fazla olan deprem gündemi içerisinde, depremler önlenemese de yıkımların önlenebileceği bilinciyle ne sağlığın ne de hekimlerin enkaz altında kalmasına olanak tanıyacak kamusal ve toplumcu yeni bir sağlık sistemini kurmayı hedefleyen çalışmalarımızı, dayanışmamızı güçlendirerek yıllardır yaptığımız gibi bir mücadele hattında ısrar ediyoruz. Aklın ve bilimin ışığında, Türk Tabipleri Birliği olarak yıllardır söylediklerimizin salgınla herkesçe görünür olup depremle birlikte bizleri ağır bir yıkımla baş başa bırakmasına boyun eğmedik, eğmeyeceğiz.Tüm dünyada uygulanan, özelleştirmeyi merkeze alan, bizleri yalnızlaştırıp güvencesizleştiren politikalar ve sonunda AKP’ye nasip olan Sağlıkta Dönüşüm Programı nedeniyle “olağan” dönemlerde de birçok sorunla yüz yüze kalan hekimlerin, sağlığı üretenlerin, olağandışı durumlara hazırlıklı olma konusunda da kendi başlarına bırakıldığını bir kez daha gördük. Hazırlıksız yakalandıkları bu olağandışı durumda kamu otoritesinin tek elde toplama, paylaşmama ve paylaştırmama ısrarının çaresizlik ürettiğine, sağlık kuruluşlarını, sağlık çalışanlarını ve toplumu kaosa sürüklediğine birlikte tanıklık ettik. Afet ve olağandışı durumlarla baş edebilmek kamusal bir görev iken, bu görev için hiçbir hazırlık olmaması yaşamdan yana sürdürdüğümüz çabaların sonuçsuz kalmasına, dayanışma içinde depremzede meslektaşlarımızı biraz olsun rahatlatabilmek için üstlendiğimiz sorumluluklarda da yalnız bırakıldığımıza şaşırmadık elbette.

14 Mart Tıp Bayramında Yastayız

Türk Tabipleri Birliği olarak, yıllardır söylediklerimizi bugüne kadar dikkate almayan Sağlık Bakanlığı’nın ve iktidarın ihmali nedeniyle, on binlerce insanımızı yitirdik, hem mendillerimiz hem de yüreklerimiz kanıyor durmadan. Bugün, bu 14 Mart’ta yastayız, evet. Acımızı paylaşıyoruz çoğalarak. Cansever’in dediği gibi; “Sen karanfile eğilimlisin, alıp sana veriyorum işte/ Sen de bir başkasına veriyorsun daha güzel/ O başkası yok mu bir yanındakine veriyor/ Derken karanfil elden ele/ Görüyorsun ya bir sevdayı büyütüyoruz seninle/ Sana değiniyorum, sana ısınıyorum, bu o değil/Bak nasıl, beyaza keser gibisine yedi renk/Birleşiyoruz sessizce.” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

Kaynak: sağlık haberi

Para Fonu
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos