SGK İzmir İl Müdürü Kurt’tan EYT Hakkında Merak Edilenler (Özel Haber)

SGK İzmir İl Müdürü Kurt’tan EYT Hakkında Merak Edilenler (Özel Haber)

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt ile Bilim Sağlık Haber Ajansı (BSHA) buluşmasında öncelikli konu başlığı tabi ki Emeklilikte Yaşa

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt ile Bilim Sağlık Haber Ajansı (BSHA) buluşmasında öncelikli konu başlığı tabi ki Emeklilikte Yaşa Takılanlar kısaca EYT oldu. Türkiye genelinde sosyal güvenlik alanında erken emeklilik, emeklilikte yaşa takılanlar kısaca EYT gündemi yoğun. Ülke genelinde olduğu gibi İzmir’de de merkezde ve ilçelerde sosyal güvenlik kurumu yoğun bir EYT mesaisinde! EYT ile ilgili sorularımızı yanıtlayan, kamuoyunu EYT başvuruları konusunda aydınlatan ziyaretler gerçekleştiren SGK İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, İzmir’de 3 Mart’tan bu yana 50 binin üzerinde başvuru olduğunu, kentte EYT’den faydalanacak kişi sayısının 170 bin bandını aşacağını ön gördüklerini söyledi. 

En Genç EYT’li Yaşı Kaç?

İzmir’de de ülke genelinde olduğu gibi SGK müdürlüklerinin önünde uzun EYT kuyrukları oluştu. E-devlet üzerinden başvurular konusunda da İzmir halkının duyarlı olduğunu belirten SGK İl Müdürü Yavuz Kurt, EYT Kimleri kapsar?, Alınan tedbirler? Başvuru sayıları, Çalışan veya Bir İşte Çalışmayan EYT’liler Emeklilik Başvurularını Nasıl Yapabilirler?, Vatandaşlar Hangi Tarihten İtibaren Emekli Sayılacaklar?, Emekli Aylığımı Nereden Alacağım?, Aylığımın Bağlanıp Bağlanmadığını Nasıl Öğrenebilirim?, Emekli Olduktan Sonra Çalışmaya Devam Etmek Mümkün Mü? Askerlik ve doğum borçlanması konularında açıklamalarda bulunurken, kentte EYT’den faydalanacak kişi sayısına ilişkin de bilgi verdi. İzmir’de EYT’li kapsamına giren yaş aralığına ilişkin sorumuza cevap veren İl Müdürü Yavuz Kurt, başvurular arasında en düşük yaşın 43’ten başladığı bilgisini verdi. 

Kimler EYT Kapsamında?

SGK İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, “8 Eylül 1999 günü ya da bu tarihten önceki bir tarihte hangi statüden olursa olsun ister o günkü adıyla emekli sandığı bugünkü adıyla 4C, ister Bağkur bugünkü adıyla 4B, ister SSK bugünkü adıyla 4A olsun bir gün dahi sigorta başlangıcı olan herkes emeklilikte yaşı bekleyenler yasası kapsamındadır. Burada örneğin 2925 Sayılı Tarım İşçileri Sigortası Kanunu kapsamında olanlar, geçici 20 olarak adlandırdığımız banka sandığına tabi olan kişiler de yine 8 Eylül 1999 günü veyahut da bugünden önce 1 gün dahi başlangıçları varsa EYT kapsamında kabul ediliyor” dedi. Emeklilik şartlarının nasıl olacağı konusunda bilgi veren Kurt, “SSK kapsamında olan emeklilikte yaşı bekleyen bir erkek 25 yıllık sigortalılık süresini, ikinci olarak da sigorta başlangıç tarihine göre değişen 5000-5975 gün aralığında değişen gün şartını yerine getirdiğinde emekli olabilecek. Kadın SSK sigortalılarımız ise sigorta başlangıç tarihinden itibaren 20 yıllık sigortalılık süresini ve yine sigorta başlangıç tarihine göre değişen 5000-5975 gün aralığında değişen gün şartını yerine getirdiğinde emekli olabilecek ” şeklinde konuştu. Emekli sandığı ve ve Bağkur 4B ve 4C statülerinden emekli olacak kadın ve erkekler konusunda da açıklama yapan Kurt şöyle konuştu: “EYT kapsamında iseler erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini 9 bin gün prim ödeme gün sayısını doldurmak zorunda, kadınlar ise 20 yıllık sigortalılık süresini ve 7 bin 200 gün prim ödeme gün sayısını doldurmak zorundadırlar. Yine banka sandığına tabi olarak çalışan erkekler ve kadınlar SSK ile ilgili yapmış olduğum açıklamalar gibidir.”

EYT İçin Askerlik ve Doğum Borçlanmaları

Bu konuda kamouyunda yanlış bilgilendirmelere yer vermemek üzere açıklama yapmanın önemine dikkat çeken SGK İl Müdürü Yavuz, “Eğer ki erkek bir sigortalının, 8 Eylül 1999 tarihinden sonra bir sigorta başlangıcı var ise, askerliğini borçlanmak suretiyle, borçlandığı askerlik süresi sigorta başlangıç tarihini 8 Eylül 1999 gününe veya daha öncesine çekiyor ise SSK ve Bağkur kapsamında EYT kapsamına girer. Ancak 4C statüsünden emekli olacak birinin, 4C başlangıç tarihini yani emekli sandığı başlangıç tarihini askerlik borçlanması yapmak suretiyle 8 Eylül 1999 ya da öncesine çekme şansı yoktur. Burada SSK ve Bağkur ile Emekli sandığı arasındaki ayrımı vurgulamış olalım. Doğum borçlanması zaten kural olarak kişinin sigortalı olduğu tarihten sonra yapılan bir borçlanma türüdür. Doğal olarak sigortalının 8 Eylül 1999 tarihinden sonra gerçekleşmiş bir doğumu var ise bu doğumu borçlanmak suretiyle sigorta başlangıcını geriye çekme şansı olmayacaktır” diye açıklama yaptı. 

İzmir’de EYT Başvuruları?

EYT Yasal Düzenlemesi, 3 Mart Cuma günü 7438 Sayılı Kanunun Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra yürürlüğe girdi. Erken emeklilik heyecanı yaşayan binlerce insan İzmir’de ülke genelinde olduğu gibi gerek SGK müdürlüklerine gitti, gerekse e-devlet aracılığıyla EYT’ye başvurdu. Başvuru rakamları hakkında bilgi veren SGK İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, “İzmir’de 50 binin üzerinde EYT başvurusu aldık. Bu başvuruların önemli bir çoğunluğu e-devlet üzerinden kurumumuza yapıldı” dedi.

EYT’lilere Başvurda Sağlanan Kolaylıklar Neler?

Başvuruların süratli bir şekilde almak için İzmir’de 23 ilçede SGK müdürlüklerine ayaktan başvuran vatandaşlar olduğu gibi il müdürlüğünün mobil araçları da EYT başvurularını almak üzere organize sanayi bölgelerine giderek çalışanların emeklilik başvurularını kolaylaştırmak amacıyla hizmet veriyor. SGK İl Müdürü Kurt, “Yaklaşık 2 yıldır sürdürmekte olduğumuz arşivlerimizi dijital ortama aktardık. Sigortalılarımızın geçmiş sigortalılık dosyalarını, iş yeri bordlarını dijital ortama taşımak hem başvuruda hızlı bir şekilde kabulün gerçekleşmesini hem de emeklilik işlemlerinde süratli bir şekilde sonuçlandırılmasını sağlamakta büyük kolaylık sağlıyor. Yine bu süreç içerisinde oda ve borsalarımızla, serbest muhasebeci, yeminli mali müşavirler odalarımızla, sanayi odamızla ve çok sayıda STK ile koordinasyon kurarak çalıştık. Onların da sundukları katkı paha biçilemezdi” diye konuştu. 

Türkiye’de 2 Milyon 250 Bin, İzmir’de 170 Bini Aşkın EYT’li Tahmini

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in Emeklilikte Yaşı Bekleyenler için ilk etapta 2 milyon 250 bin civarında olacağını açıkladığını, İzmir’de de EYT’den faydalanacak kişi sayısının 170 bin bandının üzerine çıkacağını öngördüklerinin altını çizen Kurt, “Bu kapsamdaki sigortalılarımızın büyük çoğunluğu 4A sigortalılarımız olacak. Bir an evvel bu başvuruları alıp kendilerini emekli aylıklarına kavuşturacağız” dedi. 

EYT’liler Ne Zaman Maaşlarını Alabilecekler?

Mart ayı içerisinde başvurularını yapan vatandaşların 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren aylıklarının işlemeye başlayacağını belirten İl Müdürü Kurt şunları söyledi: “Vatandaşlarımızın Mart ayı içerisinde hangi tarihte başvuru yaptıklarının bir önemi yok. 31 Mart günü de dahil o güne kadar hangi gün başvurunuzu yaparsanız yapın emeklilik aylığınızı alacağınız tarih değişmez. SSK emeklisi olacak olan sigortalılarımızın emekli aylığı ödemeleri 17-26 Nisan arasında alabilirler. Emeklilik işlemleri tamamlandıktan sonra vatandaşlarımıza vereceğimiz emeklilikte tahsis numarasının son hanesine göre maaşları alacakları tarih belli olacak. Tahsis numarası sonu 9 ise 17’sinde, tahsis numarası son hanesi 0 olanlar da 26 Nisan’da aylıklarına kavuşacaklar. Bağkur sigortalılarımız da yine tahsis numaralarının son sayısına göre 25-28 Nisan aralığında maaşlarını alacaklar. Bundan sonra da düzenli olarak o tarihlerde maaşlarını alacaklar.”

Emekli Olduktan Sonra Tekrar Çalışmaya Devam Edilebilinir Mi?

Vatandaşların emekli olduktan sonra aylıkları kesilmeksizin Sosyal Güvenlik Destek Primi kapsamında özel sektöre ait iş yerlerinde hizmet akdiyle çalışabileceğini belirten İl Müdürü Kurt, Emekli olduktan sonra 4/1-b (BAĞ-KUR) kapsamında bir faaliyetiniz olur ise aylığınızdan herhangi bir kesinti yapılmaksızın faaliyetinize devam edebilirsiniz. 7438 sayılı Kanun ile yeni bir teşvik getirildi. EYT kapsamında emekli aylığı talebinde bulunarak ilk defa emekli aylığı bağlananlardan, emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içerisinde en son çalışılan özel sektör işyerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, sosyal güvenlik destek primine tabi çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanacaktır” dedi. 

Çalışan veya Bir İşte Çalışmayan EYT’liler Emeklilik Başvurularını Nasıl Yapabilirler?

Yaşlılık aylığı talebinde bulunacak sigortalılar için üç şekilde başvuru yolu olduğunu belirten Yavuz Kurt “Halihazırda sigortalı olarak çalışmıyorsanız; e-Devlet üzerinden “Gelir, Aylık, Ödenek Talep” uygulamasını kullanarak, gelir, Aylık, Ödenek Talep Formu doldurulup imzalandıktan sonra Adi Posta, Kargo, Taahhütlü, İadeli Taahhütlü, APS, PTT Alo Post, veya PTT Kargo ile Kuruma göndererek, en yakın Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğüne talep formu vererek başvuru yapabilirsiniz” hatırlatmasında bulundu. Çalışanlara yönelik olarak ise Kurt, “Halihazırda çalışıyorsanız işvereninizin “8” kodu, Emeklilik veya Toptan Ödeme Nedeniyle, ile işten çıkışınızı yaparak hizmet akdinizin sonlandırılmasının ardından bahsettiğim yollardan biri ile başvuru yapmanız gerekmektedir” diye açıklama yaptı. 

SGK’dan Emekli Olabilir Yazısı Almanıza Gerek Yok!

“Çalışan vatandaşların kıdem tazminatlarını emeklilik nedeniyle alabilmeleri için SGK İl Müdürlüklerinden resmi bir yazı talep etmelerine gerek yok” açıklamasında bulunan İl Müdürü Kurt, “Bu konuda da e-devlet üzerinden çalışma hayatım kısmından tescil hizmet dökümü sosyal güvenlik kayıt sorgulaması seçeneklerini kullanarak barkodları belgeleri işverenlerine sunarak kıdem tazmitlarına kavuşabilirler. Ayrıca www.sgk.gov.tr adresinden e-sgk uygulamasından ilerleyerek oradan vatanda sekmesinden ne zaman emekli olurum uygulamasından çıktı alarak kıdem tazminatlarınıza kavuşabilirsiniz” şeklinde konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

Kaynak: sağlık haberi

Para Fonu
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos