TMMOB: “Yine Yıkıldık, Yine Acımız Büyük”

TMMOB: “Yine Yıkıldık, Yine Acımız Büyük”

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Kahramanmaraş pazarcık İlçesi’nde dün sabaha karşı gerçekleşen 7.4 büyüklüğünde meydana gelen deprem ile ilgili

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Kahramanmaraş pazarcık İlçesi’nde dün sabaha karşı gerçekleşen 7.4 büyüklüğünde meydana gelen deprem ile ilgili basın açıklaması yaptı.  TMMOB, Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde can ve mal kaybına neden olan depremin Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde etkili olduğunu İran, Suriye, Irak gibi komşu ülkelerde de hissedildiğini yapılan tespitlere göre büyük oranda can kaybının ve yıkımların olduğunun anlaşıldığını söyledi. 

TMMOB Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu açıklamasında şu cümlelere yer verdi: “Deprem nedeniyle kaybettiğimiz yurttaşlarımızı saygı ile anıyor, ailelerine ve toplumumuza başsağlığı diliyoruz. Yaralı olarak kurtarılanların bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını, can kaybının artmamasını diliyoruz. Bölgede halen devam eden depremlerin, kentsel ve kırsal yapı stokunun aldığı orta ve ağır dereceli hasar ve kış şartları nedeniyle yaşamsal ihtiyaçların giderilebilmesi ve bölge halkının yaşamlarını güvence altına alınabilmesi için afet sonrası acil arama ve kurtarma çalışmalarının ve yardımların yanı sıra hasarlı yapılaşmalarından kaynaklı risklerin tespit değerlendirmesinin acilen yapılması gerekmektedir. Bölgede halen devam eden depremler, kentsel ve kırsal yapı stokunun aldığı orta ve ağır dereceli hasar ve kış şartları nedeniyle yaşamsal ihtiyaçların giderilebilmesi ve bölge halkının yaşamlarının güvence altına alınabilmesi için afet sonrası acil arama ve kurtarma çalışmalarının ve yardımların yanı sıra, hasarlı yapılaşmalarından kaynaklı risklerinin tespit ve değerlendirmesinin acilen yapılması gerekmektedir. Kentsel ve kırsal alanlardaki mevcut yapılaşmaların güvenli hale getirilmesi ve öncelikle de tehlike arz eden yapılarının tespit edilerek yıkımı, mevcut yapı stokunun incelenmesi, hasar durumunun uzman meslek mensuplarınca raporlanması acil bir zorunluluktur. Yapılacak bu yapısal tespit ve değerlendirmeler, hasarlı yapıların yaratabileceği risklerin önüne geçilmesi ve azaltılması için mutlak bir gerekliliktir. Mimarlar Odası olarak, kaybettiğimiz yurttaşlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor; sahip olduğumuz mesleki uzmanlık ve toplumsal sorumluluklarımız kapsamında, tüm Birimlerimizle birlikte afet sonrası müdahale ve tespit çalışmalarına katkı ve yardımlarımızı sunmak amacıyla ivedi olarak çalışmalara başladığımızı değerli kamuoyumuzla paylaşıyoruz” (BSHA – Bilgi ve Sağlık Haber Ajansı) 

Kaynak: sağlık haberi

Para Fonu
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos