İzmir Tabip Odası’ndan ‘Kanda Takas Dönemi Bitmedi’ Vurgusu

İzmir Tabip Odası’ndan ‘Kanda Takas Dönemi Bitmedi’ Vurgusu

Kızılay Kan Merkezleri’nin kan stoklarının azalması nedeniyle ‘Kanda Takas Dönemine Geri Döndük’ diyen İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yüce Ayhan,

Kızılay Kan Merkezleri’nin kan stoklarının azalması nedeniyle ‘Kanda Takas Dönemine Geri Döndük’ diyen İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yüce Ayhan, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı’na (BSHA) çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Kan stoklarında azalma yaşanması sorununun, Türkiye’deki kan tedarik sisteminin örgütlenmesinin tamamen Kızılay’a endeksli olmasından kaynaklı olduğunu söyleyen Yüce Ayhan, “Kızılay’ın kapasitesi şu anda yetmediği için bu sorun ortaya çıkıyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde yedekleme sistemi olması ve Bakanlığın, Kızılay’ı bu konuda güçlendirmesi alternatif çözümler üretilmesi bir seçenek olabilir. Mevcut sistem içinde bu duhttps://www.bsha.com.tr/wp-admin/admin.php?page=pp-capabilitiesrumun tek çözüm noktası şu anda Kızılay’dır. Başka bir seçeneği yok. Hastanelerin kan merkezleri kapatıldı. Neden çünkü ister istemez hastanede takas dediğimiz ‘donörünü getir, kan vereyim’ şeklinde bir uygulama oluyordu. Hastanenin de stok yönetimi çok uygun olmuyordu. Bunu engellemek için bu sistem kaldırıldı” dedi. 

“Kızılay Takas Donör Yapar Konuma Geldi!”

“Kan tedarikinde tek sorumlu olan merkez Kızılay’dır. Hastanelerin kan merkezleri kapatılınca tüm sorumluluğu Kızılay aldı. Takas donörünü kaldırıyoruz denildi ama şu anda durum tersine döndü. Kızılay takas donörü yapar konuma geldi” diyerek açıklamalarını sürdüren Yüce Ayhan, “Covid-19 salgınının kan bağışlarının azalmasında etkisi oldu. Bir dönem insanlar kan verme alışkanlığını yitirdi. Kış dönemi hastalıklar çoğalıyor bu da bir etken ama genel olarak çözüme odaklanmak gerekiyor. Şu anda tekrar başa dönüldü. Esas sorulması gereken soru neden Kızılay ilk zamanlardaki kapasitesinin altına düştü. Niye bağışlar azaldı sorusudur” diye konuştu. 

Türk Kızılay’ı Vatandaşlara Bağış Çağrısı Yaptı

Türk Kızılay Genel Merkezi tarafından açıklanan kan stoklarının asgari seviyenin altına inme tehlikesinde olduğu açıklamasının ardından ‘kan bağışı’ konusu tekrar gündeme geldi. Türk Kızılay Genel Başkanı Kemal Kınık, kamuoyuna kan bağışı çağrısında bulunarak ‘Kan Dostumuz Olun, Bu Kış Da Umut Olun’ kampanyası hakkında bilgi verdi. Kınık, Kızılay kan stoklarının asgari seviyenin altında olmasa da o seviyeye yakın açıklaması yaparak vatandaşları kan bağışı yapmaya davet etti. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

Kaynak: sağlık haberi

Para Fonu
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos