Az Uyumak Osteoporoza Yol Açar Mı ?

Osteoporoz, ülkemizde sıklığı giderek artan bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Kadınlarda osteoporoz görülme sıklığının erkeklere oranla 3 kat

Osteoporoz, ülkemizde sıklığı giderek artan bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Kadınlarda osteoporoz görülme sıklığının erkeklere oranla 3 kat daha fazla olduğu bilinmektedir.

Toplumumuzda pandemi süreci ile birlikte fiziksel aktivitede azalma ve sedanter bir yaşama geçiş durumu kaçınılmaz olmuştur. Bu süreçte beslenme alışkanlıklarının değiştiğini ve stresle birlikte uyku problemlerinin de ortaya çıkmaya başladığını belirten, İç Hastalıkları Hem. alanında akademisyen olan Doç. Dr. Selda Çelik ve Arş. Gör. Emir Avşar, mevcut problemlerden yola çıkarak uyku süresi ile kemik mineral yoğunluğu arasındaki ilişkiyi incelediler. Çalışmaları sonucunda çarpıcı sonuçlar elde eden Çelik ve Avşar, “Araştırma verilerimizi analiz ettiğimizde, 5 saat ve daha az sürede uyuyan kadınların, 7 saat ve üzerinde uyuyan kadınlara göre kemik mineral yoğunluklarının çok daha düşük olduğunu saptadık. Kemik mineral yoğunluğundaki bu düşüklük, hem osteoporoza hem de düşmeye bağlı gelişen kemik kırıklarına zemin hazırlamaktadır. Dolayısıyla uyku hijyeni konusunda toplumu eğitmek ve bilinçlendirmek adına hemşirelere büyük bir rol düşüyor” şeklinde ifade etti.

Uyku Hijyeni Nedir?

Uyku hijyeni, bireyin uyku kalitesini olumlu yönde etkilemek amacıyla tavsiye edilen davranışlar ve çevresel değişiklikler bütünüdür. Uyku hijyeni kavramı altında uyku kalitesini arttırmak amacıyla dikkat edilmesi gerekenler 10 maddede şu şekilde sıralanabilir:

*Günün aynı saatlerinde uyumaya çalışılmalı ve alışkanlık hâline getirilmelidir,

*Uyuma saatleri dışındaki gün içi uyuma durumları (şekerleme) azaltılmalıdır,

*Sakıncası yoksa uyumadan önce günlük düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır,

*Uykudan hemen önce yemek yenmemelidir,

*Uyku gelmeden yatağa yatılmamalıdır,

*Akşam saatlerinde alkol, kahve, nikontin gibi maddelerden uzak durulmalıdır,

*Pijamalar terletmeyen yapıda, rahat ve geniş tercih edilmelidir,

*Çevrenin sessiz olması sağlanmalıdır,

*Melatonin hormonunun salınımı için tam karanlık bir odada uyunmalıdır,

*Eğer birey kilolu ise zayıflaması konusunda danışmanlık almalıdır. (BSHA)

Kaynak: sağlık haberi

Para Fonu
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos